Commemoració a Isona dels 1900 anys de la mort de Trajà

L’emperador Trajà és conegut com un dels “5 emperadors bons” de Roma. Durant el seu regnat, l’Imperi va arribar a la seva màxima expansió (incorporant la Dàcia, l’Aràbia Petrea i, temporalment, Mesopotàmia), però també se’l recorda per haver estat un emperador just i mesurat. Va morir a Selinos (a l’actual Turquia) el 8 o el 9 d’agost de l’any 117 dC, és a dir, tot just fa 1900 anys. Sens dubte, l’efemèride mereix una commemoració, però per què a Isona?

Isona, anomenada Aeso en època romana,  era una petita ciutat del prepirineu, però que capitalitzava un ampli territori ric en recursos (ferro, sal, terrenys agrícoles…). En època de l’emperador Vespasià (69-79 dC) va rebre el reconeixement com a municipi de dret llatí, el que donava instruments a les elits locals per autogovernar-se i, alhora, acceir a càrrecs de l’administració imperial. En aquest context, l’accés de Trajà al tron va una oportunitat d’or: el nou emperador era el primer nascut fora d’Itàlia (a Itàlica, una ciutat propera a l’actual Sevilla), i amb ell s’intensificà la presència de personatges hispans a càrrecs de responsabilitat arreu de l’Imperi.

Els ciutadans d’Aeso no van deixar perdre aquesta oportunitat, i diversos ciutadans seus ocuparen importants càrrecs administratius, religiosos i militars. Cal destacar-ne Luci Emili Patern, que va fer una brillant carrera com a centurió en diverses legions (en posicions de la frontera nord de l’Imperi), membre de les cohorts urbanes de Roma, posteriorment de la Guàrdia Pretoriana i finalment com a primipil a Britània. La seva participació a les dues campanyes de conquesta de la Dàcia i a la de conquesta de Mesopotàmia li van valdre diverses condecoracions de mans de l’Emperador Trajà.

En època de Trajà, doncs, hi ha una elit procedent d’Aeso que prospera, i amb ella tota la ciutat: és la seva època d’esplendor. D’aquí que Isona hagi volgut commemorar la figura d’un emperador clau en la seva història.

El dia 5 d’agost s’ha dut a terme una jornada (amb components institucionals, acadèmics i divulgatius) organitzada per l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà, el Museu de la Conca Dellà i amb la col·laboració d’iPAT Serveis Culturals.

En primer lloc, s’ha inaugurat una placa commemorativa de l’efemèride a la Plaça del Bisbe Badia d’Isona, amb representants de l’Ajuntament d’Isona i la Conca Dellà (encapçalats per l’alcalde, Constantí Aranda) i de la Delegació del Govern a l’Alt Pirineu i Aran (amb la delegada Rosa Amorós). A la placa (el disseny de la qual hem tingut el plaer de fer a iPAT Serveis Culturals) s’hi destaca no el factor militar de Trajà, sinó el de bon governant amb la denominació de “el millor dels prínceps”, traducció de l’Optimus Princeps que li dedicà Plini el Jove.

Un cop acabat aquest acte inicial, el centre d’atenció s’ha desplaçat a l’església de Santa Maria d’Isona. La tria de l’escenari no és casual, sinó que en la construcció d’aquest espai s’empraren diverses làpides d’època romana. El conferenciant ha estat el Dr Ignasi Garcés, professor de la Universitat de Barcelona, amb amplis coneixements sobre l’època protohistòrica i romana de la península ibèrica i, a més, gran coneixedor del passat romà d’Isona.

b1

El colofó a la jornada l’han posat (de nou a la Plaça del Bisbe Badia) els membres del Projecte Phoenix – Legio VII Gemina de Tarragona. La tria d’aquests convidats, grans recreadors i divulgadors de la societat romana i, en especial, del seu exèrcit, era molt adient, ja que Luci Emili Patern va ser centurió d’aquesta legió quan la comandava Trajà (durant el regnat de Domicià).

Han presentat diversos tipus d’oficials i soldats de la legió romana, els equipaments, funcions i tàctiques que els definien. L’exhibició ha finalitzat amb una demostració de tir amb arc i amb balistes i scorpios.

La jornada ha finalitzat amb una recreació i visita guiada d’un campament militar romà, instal·lat a la vora de la muralla romana d’Isona.

Ha estat una jornada completa, didàctica i molt satisfactòria pel que fa a l’afluència de públic. Amb aquesta petita aportació hem volgut posar en valor el passat romà de la població, en el que farem especial èmfasi amb la realització d’una exposició a partir del mes de setembre d’enguany. Us mantindrem informats al respecte!

Un comentari Digues la teva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s