Exposició Otium, negotium, bellum. Els ponentins en època de Trajà

L’exposició dóna a conèixer el territori de l’interior al segle II dC

De vegades, disposar d’un pressupost limitat, una sala d’exposicions petita i representar a un municipi petit pot ser una excusa autocomplaent per no fer polítiques culturals. En altres casos, com el que us presentem, la voluntat de les institucions clarament preval sobre les limitacions.

Per als que no conegueu Isona i Conca Dellà (des d’ara ja us hi recomanem la visita), és un municipi petit en població (poc més de 1000 habitants) però extens quant a territori (139 km2). La seva ubicació, una conca del Prepirineu, no és només un entorn magnífic, sinó que a més és ric en patrimoni cultural, amb jaciments paleontològics del Cretaci, jaciments aqueològics d’època romana i patrimoni arquitectònic medieval. Fa un parell d’anys ja hi vam col·laborar preparant una ruta que incloïa precisament jaciments paleontològics i restes romanes.

c2
Imatge de la jornada del 5 d’agost de 2017, amb la participació de Projecte Phoenix – Legio VII Gemina de Tarragona.

Com us explicàvem, aquest petit gran municipi ha assumit enguany el projecte de commemorar els 1900 anys de la mort de l’emperador Trajà, vinculat amb el territori i sota el regnat del qual la ciutat romana d’Aeso (sota l’actual Isona) va viure el seu moment de màxima esplendor. Els actes de commemoració van començar aquest  mes d’agost amb la celebració d’una jornada lúdica i didàctica, que iPAT Serveis Culturals vam tenir el plaer d’ajudar a concebre i organitzar. Tot i això, ja estava previst que les commemoracions no acabessin aquí, sinó que tinguessin continuïtat en una exposició.

És en aquest punt on l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà i el Museu de la Conca Dellà van sumar esforços amb altres referents del territori en la recerca i difusió de l’arqueologia romana. Es tracta de l’Ajuntament de Guissona, el Museu de Guissona i el Museu de Lleida. La mostra ha rebut, a més, el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs – Diputació de Lleida i la participació de l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran. Entre tots, van acordar impulsar una exposició que, de manera senzilla, donés a conèixer com era aquest territori interior en l’època de l’emperador Trajà, al segle II dC.

iPAT Serveis Culturals ha col·laborat amb aquesta iniciativa definint els continguts, triant les peces dels respectius museus que millor il·lustren aquesta època i produint els elements que formen part de l’exposició.

DSC09667
Panell inicial, que destaca la trajectòria de Trajà.

Com a punt de partida, vam centrar l’atenció en les ciutats d’Aeso (l’actual Isona, Pallars Jussà) i Iesso (Guissona, la Segarra), sense descuidar referències tant al context general de l’època com al món rural que envoltava els nuclis urbans. Presentem Trajà com un dels emperadors clau de l’Imperi, però fent especial incís en la repercussió que el seu regnat va tenir sobre el territori i la seva gent.

dsc09666.jpg
Plafó dedicat al context territorial i a la realitat urbana d’Aeso i Iesso.

Per conèixer les ciutats cal, com hem comentat, fer referència al seu context: quina extensió i quina població tenien? Com es comunicaven entre elles? Com s’organitzaven internament? Quins eren els recursos dels quals es nodrien?

A partir d’aquí, l’exposició aproxima la mirada als aspectes de la vida quotidiana dels habitants d’aquestes ciutats de l’interior: els espais i ornaments de la llar, els productes agropecuaris i la seva translació a la cuina, les rutes comercials…

 

Un punt de parada important és la influència de l’exèrcit en el territori, valorant el paper que va tenir en l’ascens de les elits locals i el seu accés a càrrecs arreu de l’Imperi.

El panell que acomiada els visitants ens ofereix la visió més humana d’alguns personatges de la zona que coneixem gràcies a l’epigrafia. Dues dones i dos homes d’Aeso i Iesso ens expliquen en primera persona (gràcies a la interpretació dels actors del Grup de teatre els 4 Gats, de Guissona) les seves vides, que són un viu reflex de la societat i la política de la seva època. Els trobem representats en les làpides i pedestals que hi estan dedicats, junt a les quals hi ha uns codis QR que permeten accedir des de dispositius mòbils als vídeos enregistrats. Finalment, al mateix panell s’hi sospesen les semblances i diferències entre el món de Trajà i el nostre segle XXI.

DSC09680

L’exposició, que es va inaugurar divendres 29 de setembre a Isona, es podrà visitar entre el 29 de setembre al 28 de novembre a l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà en el següent horari:

  • dissabtes d’11 a 14h i de 17 a 19 h
  • diumenges d’11 a 14h

Posteriorment s’instal·larà a la Biblioteca de Guissona de l’1 al 31 de desembre, amb els següents horaris:

  • dilluns de 16 a 21h
  • dimarts de 10 a 14h i de 16 a 21h
  • dimecres de 16 a 21h
  • dijous de 10 a 14h i de 16 a 21h
  • divendres de 16 a 21h
  • dissabte de 10 a 14h

A més de l’horari d’obertura indicat, en un i altre cas es poden concertar visites per a grups (especialment escolar: Dossier exposició Otium, negotium, bellum) combinades amb la visita a l’exposició permanent dels museus i la realització d’activitats didàctiques. Podeu trobar-ne més informació a:

Museu de la Conca Dellà. parc-cretaci.com museucd@parc-cretaci.com 973 66 50 62

Museu de Guissona. museudeguissona.cat didactica@guissona.cat 973551414

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s