Activades les rutes Anoia, terra de castells

Dimecres, 18 de maig, s’ha fet al Castell de Claramunt la presentació oficial del projecte Anoia, terra de Castells davant la premsa i les institucions. Aquest projecte, promogut i coordinat pel Consell Comarcal de l’Anoia i amb el finançament i col·laboració de la Diputació de Barcelona, vol dinamitzar turísticament la comarca partint d’un dels seus actius patrimonials més destacats: els castells i torres medievals. Els responsables de la presentació han estat Santi Broch (alcalde de la Pobla de Claramunt), Xavier Boquete (president del Consell Comarcal de l’Anoia) i Marc Castells (diputat provincial d’Infraestructures, Urbanisme i Habitatge).

WP_20160518_13_20_51_Pro

Com a iPAT Serveis Culturals hem tingut el plaer de treballar en aquest projecte juntament amb els tècnics del Consell Comarcal i professionals de diversos sectors, aconseguint un resultat que s’ha enriquit gràcies a les aportacions de tot l’equip. La matèria primera era fantàstica, ja que l’Anoia compta amb un repertori de castells de tipologies molt variades i situats en territoris diferents, des de petites fortaleses encimbellades en plena natura fins grans palaus en zones urbanes. La primera tasca feta des del Consell Comarcal va ser acotar el projecte als 25 castells que reuneixen les millors condicions per a ser visitats.

A partir d’aquí, es va fer la següent reflexió: com es pot diferenciar l’oferta cultural dels castells de l’Anoia respecte a la d’altres territoris? El Consell Comarcal de l’Anoia va convocar i coordinar un grup d’historiadors format per Bernat Roca, Dani González, Xavi Tort i Xavier Bermúdez (el darrer, d’iPAT Serveis Culturals) per madurar i definir una solució a aquesta pregunta. La resposta va ser tan simple com difícil d’executar: calia no limitar-se a explicar físicament els castells, sinó que s’havia de transmetre als visitants el component més humà dels castells. Qui hi vivia? Com hi vivia? Quines històries van passar entre aquelles parets que avui veiem pelades? Com es relacionaven amb els castells de l’entorn?

Mica en mica, el projecte va anar prenent forma. Els 25 castells no permetien teixir un fil argumental comú, degut a les distàncies entre ells i els més de 500 anys del que anomenem edat mitjana. En canvi, resultava més coherent articular les històries en 3 rutes, cadascuna de les quals centrades en una àrea i una cronologia. D’aquesta manera, la ruta 1 correspon al nord de la comarca durant els segles XI i XII, la ruta 2 al sud-est al segle XIII i la ruta 3 al sud-oest al segle XIV. La ciutat d’Igualada és el nexe d’unió de les 3 rutes.

mapaQuins continguts hi ha a cadascuna de les rutes? Es dóna informació sobre les famílies que es disputaven el poder, i se’n destaquen alguns personatges amb una història pròpia. Aquesta informació és en una web dissenyada per Formigues, en fulletons dissenyats per Amorfa i en una APP molt atractiva feta per Cubus Games. La tasca que hem fet des d’iPAT Serveis Culturals ha estat definir l’estructura i cercar i desenvolupar els continguts, així com escriure els guions de cadascuna les històries sota la coordinació del Consell Comarcal.

No obstant, qui vulgui conèixer el final d’aquestes històries no ho podrà fer des de casa, sinó que haurà de visitar físicament el castell (o el punt d’Igualada) on es resol. Allà hi trobarà instal·lada una placa, gràcies a la qual podrà descarregar-se amb un dispositiu mòbil (tingui o no instal·lada l’APP un àudio en el qual els protagonistes de la història conversen, resolent les incògnites.

12417777_993131280734834_8837740274414896803_n

Aquestes gravacions s’han fet gràcies a la participació de 78 voluntaris que van respondre a la convocatòria del Consell Comarcal de l’Anoia, de manera que també s’ha aconseguit la implicació de la gent del territori.

Volutaris Audios

Les rutes tenen la virtut que els continguts de cada castell tenen sentit per si mateixos, però alhora inciten al visitant a completar-los visitant-ne d’altres en l’ordre que triïn (que pot ser cronològic o seguint cada família com a fil conductor). A més, es tracta d’unes rutes d’interès per al públic tant de la comarca com d’altres procedències ja que, a més d’aparèixer-hi personatges coneguts arreu (com Ermessenda de Carcassona, l’Abat Oliba, Jaume I o Martí l’Humà), són una introducció molt atractiva a l’edat mitjana i la seva societat.

Us convidem a conèixer personalment les rutes, 29 històries us esperen! Aquí us enllacem la web, l’app per a Android i per a iOS i una notícia més àmplia sobre la presentació oficial de les rutes.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s