Com hem fet l’experiència @Igualada1416 : Història des de twitter

qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq

En un post del 21 de març a la nostra pàgina de facebook parlàvem de l’ús de les xarxes socials com a una eina interessant per parlar d’Història. Concretament, hi fèiem referència a l’ús de twitter per a retransmetre “en directe” esdeveniments històrics.

Molt de passada, hi esmentàvem el compte @Igualada1416, que des de mitjan mes de març fins fa escassos dies ha anat piulant el dia a dia de l’estada del rei Ferran d’Antequera a Igualada ara fa 600 anys. Doncs bé, tot i que durant el funcionament d’aquesta experiència hem mantingut l’anonimat (per no interferir en la versemblança del personatge que pretesament piulava des del passat), ja hem fet públic que l’autor era Xavier Bermúdez, d’iPAT Serveis Culturals.

Amb aquesta iniciativa volíem experimentar amb com donava de sí el recurs, alhora que volíem posar en valor l’efemèride. Per a Igualada, el fet d’haver acollit la mort (el 2 d’abril de 1416) del rei Ferran d’Antequera no passava de ser un fet anecdòtic. En canvi, hem accentuat l’interès de tota l’estada, ja que la ciutat va esdevenir seu de la cort que governava la Corona d’Aragó durant setmanes. Ha estat fonamental seguir la informació recollida al llibre Història d’Igualada, de Mn. Segura. Així mateix, hi hem volgut donar la perspectiva dels veïns, i com devia encaixar la superpoblació puntual i l’anada i vinguda de les personalitats. Finalment, hem volgut posar l’accent en l’hereu Alfons (que posteriorment va ser anomenat el Magnànim), que de manera extraordinària es va autoanomenar rei des del primer moment, sense passar per les corts aragoneses.

A més dels tuits, que podeu recuperar accedint al TL d’@Igualada1416, hem comptat amb la complicitat de la versió digital del diari La Veu de l’Anoia, que en dues setmanes successives ens ha donat espai per a publicar-hi una crònica des de 1416 i un article d’opinió sobre el canvi d’enfocament que Igualada pot fer sobre aquests fets històrics.

Agraïm a tots aquells que us hagueu interessat per la iniciativa, i us convidem a la resta a fer-ho.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s